Mlékárna v Bystřici pod Hostýnem
Založení mlékárny
Mlékárna byla uvedena do provozu v roce 1950, vybavena pastérem o výkonu 5 tisíc l/h, třemi úschovnými tanky po 3 tisících litrech a dřevěnou máselnicí. Počítalo se s dodávkami mléka pro Ostravu, takže vlastní výroba byla omezena na tvaroh a měkké sýry. K Bystřici byly připojovány další závody, až došlo k vytvoření Gottwaldovských mlékáren zahrnujících devět závodů. Ředitelství se později přesunulo do Kroměříže a po sloučení s Lacrumem do Brna.
V roce 1979 se zde zpracovávalo již 20 milionů litrů mléka ročně na tvaroh měkký, jemný, tučný a s prodlouženou trvanlivostí. V roce 1979 byla zavedena výroba pomazánkového másla a sýra Duko, vyráběly se i smetanové krémy. Společnost NET PLASY, spol. s r.o. koupila Mlékárnu Bystřice pod Hostýnem v roce 1996 od Fondu národního majetku a výrobním programem navázala na již prověřenou dlouholetou tradici.
Současnost
Mlékárna Net Plasy, spol. s r.o. v rámci posílení pozic na trhu začala úzce spolupracovat s firmou ALIMPEX FOOD a.s., pro kterou produkuje všechny výrobky, především výrobky termizované a pařené sýry. Portfolio výrobků mlékárny zůstalo stejné, jen se mění obchodní a distribuční podmínky při uvádění těchto výrobků na trh.
Výrobní program
V současné době tvoří produkci zejména: pomazánková másla, smetanové sýry Duko, bílý pařený sýr Jadel, sýrové speciality, měkký tvaroh, jemný smetanový krém Mascarpone a mozzarella.
V sortimentu pomazánkových másel a pařených sýrů Jadel zaujímá společnost jedno z předních míst mezi tuzemskými výrobci. U termizovaných sýrů Duko je postavení výjimečné, poněvadž se jedná o klasickou značku Mlékárny Bystřice pod Hostýnem. Kromě standardní produkce vyrábí společnost také privátní značky některých tuzemských obchodních řetězců. Mlékárna má zájem na další výrazné profilaci mezi českými mlékárnami jak do sortimentu, tak v prvotřídní péči o výrobky a zákazníka. Moderní mlékárna má 120 zaměstnanců a zpracovává cca 30 mil. litrů mléka ročně. V posledních letech expanduje i na zahraniční trhy. Za výrobky získala Mlékárna celou řadu významných ocenění a je vlastníkem certifikátu IFS.
Zajímavosti
Měsíční objem produkce u termizovaných výrobků je 300 tun (pomazánka s rostlinným tukem 130 t, pomazánkové máslo 40 t, termizované sýry Duko žervé 80 t, termizované dezerty 30 t, mascarpone 5 t), u pařených sýrů 100 tun, u měkkých tvarohů 30 tun a másla 50 tun.