zákaznický portál

Přihlášení do velkoobchodu

Nemáte login?

Stát se partnerem
Česky Anglicky

Naše výrobny

Mlékárna Žirovnice

 

Historie mlékárny

Výstavba mlékárny začala v roce 1904 a roku 1905 byla uvedena do provozu. V tomto roce se zde zpracovávalo 163 000 litrů mléka - tj. 446 litrů denně. Postupem času výroba stoupala a v roce 1913 se dokonce zpracovávalo 257 000 litrů mléka - tj. 704 litrů denně. V roce 1918 byla mlékárna uzavřena a provoz se znovu obnovil až v roce 1925. Její produktivita postupně stoupala a v roce 1953 byla znárodněna národním podnikem Mlékařských závodů v Pelhřimově. V této době se zde zpracovávalo dokonce 13 000 litrů mléka denně. Z tohoto mléka se vyrábělo konzumní mléko do konví, na jogurty, tvarohy, máslo, goudu a romadur. Výroba neustále stoupala a od roku 1961 se zde zpracovávalo dokonce 31 840 litrů mléka denně. Kromě těchto výrobků se vyráběl i Tylžský sýr s 20% tuku. Mlékárna byla postupně modernizována, až se v roce 1973 začalo stáčet mléko i do lahví.

Tento provoz byl budován na denní příjem 500-1000 litrů mléka a ve špičce, kdy se zde zdělávalo až 39 000 litrů mléka denně, bylo zpracování i přes veškeré stavební úpravy nad lidské síly. V této době zde pracovalo pouze 36 zaměstnanců. Tuto situaci vyřešila stavba nové mlékárny v Jindřichově Hradci. V roce 1977 se mlékárna zavřela a její výroba byla přesunuta do Jindřichova Hradce a do Pelhřimovské mlékárny.

Začátkem devadesátých let provoz obnovilo Zemědělské družstvo Lísek-Počátky. V této době se zde zpracovávalo denně v průměru 5 300 litrů mléka, vyráběl se máslový a smetanový sýr do loubkových krabiček a plnotučné mléko do tmavých skleněných lahví s názvem "Selské mléko". Pro odbytové problémy se v dubnu 1995 provoz uzavřel. V listopadu roku 1995 odkoupil Mlékárnu nynější majitel společnosti Pavel Nechyba. Zpočátku společnost zapsal pod svým jménem Pavel Nechyba, spol. s r.o., v pozdějších letech po uvážení přepsal společnost na Mlékárna Žirovnice, spol. s r.o. S tímto názvem společnosti se pyšní mlékárna doteď.

 

Výrobní program

Od roku 1995 se rozjela výroba se sýrem " ISTAMBULI". Jedná se o sýr balkánského typu, který je dodnes prodáván pod obchodním názvem "BALSÝR" a je stěžejním výrobkem této mlékárny. Mlékárna v současné době vyrábí kolem 10ti výrobků.

Distribuce jak na českém trhu, tak i v zahraničí je realizována prostřednictvím firmy ALIMPEX FOOD, a.s.

 

Zajímavosti

V mlékárně v současné době pracuje 30 zaměstnanců a zpracovává se zde průměrně 50 000 litrů mléka denně.

Společnost je držitelem certifikátu http://qualitysl.cz/haccp, Klasa https://www.eklasa.cz/, DLG http://www.dlg.org/milchproduktetest.html, TÜV SÜD Czech https://www.tuv-sud.cz/cz-cz, ZERA http://www.zeraagency.eu/ či Česká Chuťovka http://www.ceskachutovka.cz/.

Při testování dTest vyhrál balkánský sýr první i druhé místo, a to jak v ČR, tak i na Slovensku https://www.vitalia.cz/clanky/test-ukazal-nejlepsi-a-nejhorsi-balkanske-syry/.

Nově se mlékárna stala pro Vodafone firmou roku 2019 a obdržela cenu Hospodářských novin, kde se umístila mezi 10 nejlepšími podnikateli regionu.